Un PAS mic iți poate schimba viața


"O calatorie de o mie de mile incepe cu un singur pas." Confucius

Cum sa faci primul pas, dar mai ales pe al doilea si pe al treilea in calatoria spre o viata mai buna si mai multumitoare?

Raspunsul la aceasta intrebare l-am gasit in cartea "Un pas mic iti poate schimba viata: Metoda Kaizen" (link afiliat catre cartea in format Kindle), care ne arata un mod de abordare eficient al acestui subiect. De fapt, aceasta abordare este atat de uluitoare prin simplitatea ei, incat poate fi considerata printre cele mai bune carti de dezvoltare personala, in ceea ce priveste punerea in practica a acelor mici schimbari din viata de zi cu zi, care duc la schimbari de lunga durata in viata fiecaruia.

Kaizen inseamna in japoneza "imbunatatire continua" si desi conceptul a fost creat pentru a denumi o metoda de imbunatatire a lucrului in fabrici si la liniile de productie, acesta se dovedeste o unealta exceptionala pentru dezvoltarea personala. Ideea principala este atat de simpla incat nici nu mai are nevoie de nici o adaptare si poate fi rezumata intr-o singura propozitie: Ia-ti angajamentul sa faci continuu mici pasi catre dezvoltarea ta si pune-te pe treaba.

Daca faci acest lucru si iti mentii angajamentul (cel putin 30 de zile), vei depasi in mod natural temerile si alte mecanisme psihologice de rezistenta, asociate cu schimbarea. (ex: amânarea). In loc sa "incerci" sa obtii totul dintr-o data, fa acesti mici pasi, dar intr-o maniera continua. In fiecare noua zi, pune-ti urmatoarea intrebare: Cum pot sa fac un pas atat de mic incat mi-ar fi imposibil sa dau gres.
  • Prin concentratrea atentiei pe realizarea unor pasi cat mai mici, iti garantezi mici succese pe care, daca le aduni, castigi teren prin puterea inertiei . Crezi ca te poti obisnui sa ai succes mereu in orice intreprinzi? :)
  • De asemenea, prin concentrarea continua pe raspunsul la aceasta intrebare, pregatesti fundatia pe care poti cladi un nou obicei - care este cea mai buna cale de a pune in practica fara efort schimbari majore in viata ta.
In curand un model Kaizen aplicat pentru invatarea unei limbi straine.

Niciun comentariu: